Dienstregeling MerwedeLingeLijn in beweging

De treinen van Arriva onderhouden op de MerwedeLingeLijn de navolgende dienstregeling:
1. Stoptrein van Dordrecht via Gorinchem naar Geldermalsen
2. Stoptrein van Dordrecht naar Gorinchem (stopt niet in Hardinxveld Blauwe Zoom)
De treinen kruisen elkaar in Dordrecht Stadspolders, Sliedrecht, Boven-Hardinxveld, Gorinchem en Leerdam.

Aanvankelijk tweemaal per uur
Tot en met 9 december 2006 reed de Nederlandse Spoorwegen (NS) tussen Dordrecht en Gorinchem tweemaal per uur en tussen Gorinchem en Geldermalsen alleen tijdens de spits tweemaal per uur, daarbuiten éénmaal. Daarna heeft Arriva de exploitatie van deze lijn overgenomen. Toen werd een vaste halfuurs-dienstregeling op het gehele traject ingevoerd.

Arriva maakte gebruik van 7 van de NS gehuurde elektrische treinstellen van het type Plan V tot in het najaar van 2008 nieuw materieel van het type Spurt geleverd werd. In deze treinen kunnen fietsen gratis meegenomen worden. Een kwaliteitsslag in comfort en gebruiksvriendelijkheid werd daarmee gemaakt.

Ingaande september 2011: een kwartiersdienst op het traject Dordrecht – Gorinchem

Dienstregeling van de MerwedeLingeLijn

Er is door spoorwegbeheerder ProRail gewerkt aan een spoorverdubbeling bij station Dordrecht Stadspolders en bij het in april 2012 geopende station Boven-Hardinxveld. Sinds 5 september 2011 worden deze uitbreidingen door Arriva benut door elk kwartier een trein te laten rijden tussen Dordrecht en Gorinchem. Op 11 december 2011 werden twee nieuwe stations geopend, Sliedrecht Baanhoek en Hardinxveld Blauwe Zoom.

En de volgende stap?
Anno 2017 blijkt er behoefte te bestaan bij Schelluinen een halte te realiseren halverwege het trajectgedeelte Gorinchem – Boven-Hardinxveld. De realisatie lijkt kansrijk te zijn. De woon-plus dorpskern Schelluinen en het Industrieterrein Schelluinen-West liggen op loopafstand. De examenkandidaten van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) in Schelluinen krijgen de mogelijkheid om per OV te reizen. Voor dagtoeristen is de Alblasserwaard bij Schelluinen via de Voordijk of Nolweg uitstekend per fiets te verkennen. Elke vermindering van het auto woon-werk verkeer op de A15 tussen Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam is meer dan welkom. Voor Gorinchem zou Station Schelluinen een vermindering van het verkeersaanbod op de Banneweg kunnen betekenen.

Print Friendly, PDF & Email

Print Friendly, PDF & Email